Panierowana pierś z kurczaka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Panierowana pierś z kurczaka – składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
Panierowana pierś z kurczaka – przepis krok po kroku
- Oczyść pierś z kurczaka z nadmiaru tłuszczu i błon.
- Przygotuj trzy miski: w jednej roztrzep jajka, w drugiej wymieszaj bułkę tartą z mąką, solą, pieprzem i papryką, a w trzeciej przygotuj talerz z papierowymi ręcznikami.
- Obtocz pierś z kurczaka w jajku, następnie obtacz w mieszance bułki tartej i mąki, dokładnie przyprawiając mięso z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Smaż panierowaną pierś z kurczaka na złoty kolor z obu stron, około 4-5 minut z każdej strony.
- Wyjmij pierś z kurczaka z patelni i odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po chwili odcedzenia, podawaj Panierowaną pierś z kurczaka na gorąco, najlepiej z ulubionym sosem i dodatkami.