Kasza jaglana na mleku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kasza jaglana na mleku – składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (można użyć również mleka roślinnego)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalne dodatki: owoce, orzechy, miód

Kasza jaglana na mleku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kaszę jaglaną, płucząc ją pod bieżącą wodą, a następnie odcedzając.
  2. W rondlu zagotuj mleko. Możesz dodać cukier, jeśli lubisz słodsze dania.
  3. Dodaj kaszę jaglaną do gotującego się mleka.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż będzie miękka i wchłonie większość mleka.
  5. Na koniec dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż kaszę jaglaną na mleku do miseczek.
  7. Możesz podać ją na ciepło lub ostudzoną, w zależności od preferencji.
  8. Jeśli chcesz, możesz ozdobić kaszę jaglaną na mleku dodatkami, takimi jak owoce, orzechy lub miód.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *