Babka piaskowa – tradycyjna na Wielkanoc
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Babka piaskowa – czyli przepis na idealną babę wielkanocną. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale nada się też zwykła prostokątna blaszka. Ja bardzo lubię rodzynki w cieście, więc trochę ich dodałam, ale ten składnik zależy od Was. Można dodać też trochę skórki z cytryny – ciasto będzie miało dzięki temu orzeźwiający aromat.
Babka piaskowa – składniki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- kostka masła
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (żeby mieć pewność, że baba nie opadnie)
- opcjonalnie aromat do ciast np. rumowy, cytrynowy lub migdałowy
- rodzynki
- cukier puder do posypania
Babka piaskowa – przepis krok po kroku
- Miękkie masło rozmieszać mikserem z 4 żółtkami, następnie ubić ze szklanką cukru na gładką masę.
- Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dodawać proszek do jaj z masłem i cukrem – połączyć mikserem.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie połączyć z masą. Można dodać odrobinę ulubionego aromatu do ciast.
- Formę wysmarować olejem i posypać bułką tartą lub mąką. Przelać masę do formy. Jeśli lubicie baby z rodzynkami możecie dodać garść do ciasta.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 50 minut, sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem – czy ciasto jest suche. Jeśli tak baba wielkanocna jest gotowa.
- Warto dać wystudzić się babce w blaszce – dzięki temu nie opadnie.
- Można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem. Pycha!