Bananowiec

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Bananowiec


Bananowiec

Bananowiec – składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posypka z orzechów lub czekolady

Bananowiec – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce rozgnieć banany widelcem, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Do masy bananowej dodaj cukier, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
  4. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy bananowej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
  7. Piecz bananowiec w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Wyjmij bananowiec z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Jeśli chcesz, posyp ciasto posypką z orzechów lub czekolady.
  10. Podawaj Bananowiec pokrojony na kawałki i ciesz się smakiem!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *