Barszcz biały z kiełbasą

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Barszcz biały z kiełbasą


Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą – składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Barszcz biały z kiełbasą – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj kiełbasę w wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij kiełbasę z garnka i odłóż na bok.
  2. Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
  3. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, por, seler i korzeń pietruszki oraz selera. Smaż warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Dodaj majeranek, tymianek, oregano, sól, pieprz, cukier i paprykę (jeśli lubisz pikantne dania). Mieszaj wszystko razem.
  5. Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie pokrój kiełbasę na plasterki.
  7. Dodaj pokrojoną kiełbasę do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 10 minut.
  8. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  9. Serwuj barszcz biały z kiełbasą posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *