Bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Bigos z młodej kapusty


Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – składniki

  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g kiełbasy (np. kabanosy, kiełbasa wiejska)
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

Bigos z młodej kapusty – przepis krok po kroku

  1. Na początku należy przygotować składniki. Młodą kapustę należy pokroić na cienkie paski, kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, kiełbasę pokroić na plasterki, a boczek na kostkę. Cebulę i marchewki należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  2. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć boczek, aż zacznie się rumienić. Następnie dodać cebulę i czosnek, i smażyć, aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.
  3. Dodać marchewki i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Do garnka dodać młodą kapustę i kiszoną kapustę. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, majeranek, oregano, tymianek, sól, pieprz i cukier. Ponownie dokładnie wymieszać.
  6. Garnka przykryć i dusić bigos na małym ogniu przez około 2 godziny, aż kapusta będzie miękka i smaki się połączą. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
  7. Bigos z młodej kapusty podawać gorący, najlepiej z pieczywem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *