Gołąbki z młodej kapusty

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Gołąbki z młodej kapusty


Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty – składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Gołąbki z młodej kapusty – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku zagotuj osolony wrzątek.
  2. Odkrój głąb kapusty i zdejmij z niej liście.
  3. Blanszuj liście kapusty w wrzątku przez około 5 minut, a następnie odcedź i ostudź.
  4. W międzyczasie, w rondlu podsmaż posiekaną cebulę na oleju, aż zmięknie.
  5. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze podsmażone.
  6. Do mięsa dodaj ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, majeranek, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego i zawiń w formę gołąbka.
  8. Ułóż gołąbki w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym.
  9. Zalej gołąbki wodą tak, aby były przykryte.
  10. Dodaj do garnka łyżkę koncentratu pomidorowego i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  11. Podawaj gołąbki z młodej kapusty na gorąco, polane sosem pomidorowym.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *