Kapuśniak z młodej kapusty

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kapuśniak z młodej kapusty


Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty – składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 200 g kiełbasy (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Kapuśniak z młodej kapusty – przepis krok po kroku

  1. Na początku, przygotuj wszystkie składniki. Młodą kapustę poszatkuj na cienkie paski. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz kiełbasy, pokrój ją na plasterki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlej bulion warzywny do garnka. Dodaj poszatkowaną kapustę, kiełbasę (jeśli używasz) oraz wszystkie przyprawy: kminek, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj kapuśniak na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Po ugotowaniu, posyp kapuśniak świeżą natką pietruszki i podawaj gorący.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *