Surówka z białej kapusty

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Surówka z białej kapusty – składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego jako alternatywa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z białej kapusty – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: umyj i posiekaj kapustę na cienkie paski, obierz i zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach, pokrój cebulę w drobną kostkę, a jabłko na cienkie plasterki.
  2. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchewki, cebulę i jabłko.
  3. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj majonez (lub jogurt), sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
  4. Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem.
  5. Surówkę z białej kapusty można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

Surówka z białej kapusty to idealne danie na letnie grillowanie, pikniki czy jako dodatek do obiadu. Jej chrupiąca konsystencja i orzeźwiający smak sprawiają, że jest ulubioną surówką wielu osób. Możesz również dodać do niej ulubione dodatki, takie jak rodzynki, orzechy lub koper. Surówka z białej kapusty jest również bogata w witaminy i błonnik, co czyni ją zdrowym wyborem dla całej rodziny.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *