Surówka z surowego buraka

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Surówka z surowego buraka to prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem zdrowa i smaczna propozycja na dodatek do obiadu. Ostry, lekko słodkawy smak buraka w połączeniu z chrupiącą marchewką i soczystym jabłkiem daje efekt nie tylko smakowy, ale też wizualny – tęczowa paleta barw na pewno ożywi każdy stół. Poniżej znajduje się nasz ulubiony przepis na surówkę z surowego buraka.

Surówka z surowego buraka – składniki

  • 2 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywne składniki:

  • Możesz dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę lub trochę posiekanego koperku dla urozmaicenia smaku.
  • Zamiast oliwy z oliwek, można użyć oleju lnianego lub z pestek dyni, aby dodać dodatkowych zdrowych tłuszczów do surówki.

Surówka z surowego buraka – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od umycia i obrania buraków, marchewek i jabłka.
  2. Następnie zetrzyj warzywa i owoce na tarce o grubych oczkach.
  3. Przełóż starte składniki do miski.
  4. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Całość dokładnie wymieszaj. Voilà! Twoja surówka z surowego buraka jest gotowa.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *