Biszkopt bezglutenowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Biszkopt bezglutenowy – składniki

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 120g mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Biszkopt bezglutenowy – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
  4. Dodaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  5. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.
  6. Przesiej mąkę bezglutenową i proszek do pieczenia do masy jajecznej.
  7. Delikatnie wymieszaj składniki, ale nie mieszaj zbyt długo, aby nie utracić puszystości ciasta.
  8. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
  10. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go na kratce.
  11. Gotowy biszkopt bezglutenowy możesz udekorować ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *