Boczek pieczony
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
4 godz. 00 min
Łączny czas:
4 godz. 15 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
polska
Boczek pieczony – czyli jak przygotować delikatną wędlinę w domu. Owszem mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i obłędnie smaczny boczek.
Jeśli lubicie wiedzieć co jecie – i uwielbiacie 100% mięsa w mięsie – to właśnie dla Was jest ten łatwy i przyjemny przepis na delikatny, smakowity boczek wieprzowy pyszny na ciepło i na zimno. Nie zapomnijcie o kiszonym ogórku, który dopełni smaku.
Boczek pieczony – składniki
- 700-900 gramów surowego boczku wieprzowego
- majeranek (spora garść)
- 10-15 sztuk ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Boczek pieczony – przepis
- Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć i przełożyć do czystej miski.
- Boczek dokładnie nacieramy sporą ilością soli – 3-4 łyżeczki soli. Dodajemy również wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dużą ilość majeranku – tak, żeby przykrył cały boczek.
- Boczek odkładamy na kilka godzin do zamarynowania.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
- Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Boczek pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.
- Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy boczek pod przykryciem przez kolejne 4 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika zawijamy boczek w folię aluminiową i studzimy przez 12 godzin w lodówce.
- Pieczony boczek jest soczysty, aromatyczny i bardzo delikatny, najlepiej smakuje z domowym chlebem.