Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 30 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

włoska

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński – składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, starte
  • 2 łodygi selera, drobno posiekane
  • 400g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński – przepis krok po kroku

  1. Na dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj mielone mięso wołowe i smaż, aż będzie dobrze zrumienione.
  4. Dodaj starte marchewki i posiekane łodygi selera, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny lub mięsny oraz czerwone wino.
  6. Dodaj suszone oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz do smaku.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż nabierze głębokiego smaku.
  8. Podawaj sos boloński z ulubioną makaronem i posyp go startym parmezanem.

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński jest klasycznym włoskim daniem, które zyskało popularność na całym świecie. Ten bogaty i aromatyczny sos jest idealny do podawania z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Przygotowanie tego sosu może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno Cię wynagrodzi.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *