Spaghetti carbonara – oryginalny włoski przepis

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Spaghetti carbonara – oryginalny włoski przepis – składniki

  • 300g spaghetti
  • 150g pancetta lub boczek, pokrojony w kostkę
  • 3 jajka
  • 50g parmezanu, startego
  • 50g pecorino romano, startego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Spaghetti carbonara – oryginalny włoski przepis – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będą al dente.
  2. W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż pancettę lub boczek, aż będą chrupiące i lekko zrumienione. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
  3. W misce roztrzep jajka, dodaj starty parmezan i pecorino romano (jeśli używasz), oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
  4. Odcedź spaghetti, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania. Przełóż spaghetti na patelnię z pancettą i czosnkiem. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mieszankę jajeczno-serową. Szybko wymieszaj, aby jajka się ścięły, tworząc kremową i gładką sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania spaghetti.
  6. Serwuj Spaghetti carbonara – oryginalny włoski przepis od razu, posypane dodatkowym parmezanem i świeżym pieprzem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *