Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą – składniki

  • 2 bataty
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • Sos do sałatek (np. winegret)
  • Sól i pieprz do smaku

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Obierz bataty i pokrój je w kostkę. Następnie umieść je na blasze do pieczenia, posyp solą i pieprzem, i piecz przez około 30 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. W międzyczasie, odcedź czarną fasolę i opłucz ją pod bieżącą wodą.
  4. Pokrój cebulę, czerwoną paprykę i awokado na mniejsze kawałki.
  5. Na dnie miski ułóż rukolę, a następnie dodaj pieczone bataty, czarną fasolę, cebulę, czerwoną paprykę, awokado i orzechy włoskie.
  6. Skrop całość sosem do sałatek i delikatnie wymieszaj.
  7. Twój Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą jest gotowy do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *