Budyń kajmakowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Budyń kajmakowy to pyszne i kremowe danie, które z pewnością zadowoli każdego łasucha. Ten tradycyjny deser jest idealny na różne okazje i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli jesteś fanem kajmaku, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Budyń kajmakowy – składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: posypka kakaowa do dekoracji

Budyń kajmakowy – przepis krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj mleko.
  2. W misce wymieszaj cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
  3. Do mieszanki suchych składników dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
  4. Stopniowo dodawaj mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
  5. Całość gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż budyń zgęstnieje.
  6. Zdejmij rondel z ognia i przelej budyń do miseczek lub foremek.
  7. Po ostudzeniu, wstaw budyń do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził i stężał.
  8. Przed podaniem możesz posypać budyń kakaową posypką dla dodatkowego smaku i dekoracji.

Teraz, gdy znasz przepis na Budyń kajmakowy, możesz cieszyć się tym wyjątkowym deserem w domowym zaciszu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *