Mazurek kajmakowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mazurek kajmakowy – składniki

  • 200g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g kajmaku
  • 50g posiekanych orzechów
  • opcjonalnie: 50g posiekanych migdałów

Mazurek kajmakowy – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj masło i cukier, następnie zagnieć ciasto.
  3. Dodaj jajka i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  5. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż na dno formy do pieczenia.
  6. Na wierzch ciasta rozsmaruj równomiernie kajmak.
  7. Na kajmak posyp posiekane orzechy (i opcjonalnie migdały).
  8. Z drugiej części ciasta ułóż ozdobne paski na wierzchu mazurka.
  9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  10. Po upieczeniu, wyjmij mazurek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Gotowy mazurek kajmakowy podawaj pokrojony na kwadraty.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *