Budyń ryżowy z bananami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Budyń ryżowy z bananami


Budyń ryżowy z bananami

Budyń ryżowy z bananami – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego jako alternatywy)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie można użyć słodzika)
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Budyń ryżowy z bananami – przepis krok po kroku

  1. W rondlu zagotuj mleko (lub mleko roślinne) z dodatkiem soli.
  2. Dodaj ryż do gotującego się mleka i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
  3. W międzyczasie, rozgnieć banany widelcem w misce, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cukier (lub słodzik) do rozgniecionych bananów. Dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Po upływie 15-20 minut, gdy ryż jest gotowy, dodaj rozgniecione banany do rondla z ryżem. Mieszaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty, aż składniki się połączą i budyń nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Zdejmij rondel z ognia i przełóż budyń ryżowy z bananami do miseczek lub foremek.
  6. Wstaw budyń do lodówki na około 1-2 godziny, aby się schłodził i stężał.
  7. Przed podaniem możesz udekorować budyń plasterkami banana lub posypać go cynamonem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i kremowym Budyń ryżowym z bananami!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *