Budyń śmietankowy
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Budyń śmietankowy to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Znajduje się na granicy pomiędzy klasycznym budyniem a delikatnym kremem, a jego aksamitna tekstura i słodka, śmietankowa nuta na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wykonanie go w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i w dodatku daje nam pełną kontrolę nad składnikami i smakiem. Bez wątpienia, budyń śmietankowy to doskonała propozycja na szybki i prosty, a zarazem wyjątkowo smaczny deser.
Budyń śmietankowy – składniki
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jeżeli nie masz pod ręką śmietanki, można ją zastąpić mlekiem, a mąkę ziemniaczaną zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną. Ekstrakt waniliowy może zostać zastąpiony wanilią w proszku lub cukrem waniliowym.
Budyń śmietankowy – przepis krok po kroku
- Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Jeżeli używamy laski wanilii, to przekrawamy ją na pół, wydrążamy nasiona i dodajemy do śmietanki razem z łupinami. Podgrzewamy na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
- Kiedy śmietanka jest już gorąca, ale nie wrze, usuwamy łupinki wanilii i powoli, cienkim strumieniem, wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną mieszankę z powrotem przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Gorący budyń śmietankowy przelewamy do pucharków lub miseczek i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można go udekorować bitą śmietaną, owocami lub posypać cukrem pudrem.