Pszenne bułki śniadaniowe

Czas przygotowania:

2 godz. 15 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

2 godz. 30 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Bułki przepis na delikatne, pszenne, lekko maślane idealne bułeczki np. do hamburgerów czy słodkich kanapek np. z konfiturami. Upiekłam te bułki specjalnie do pulled pork – kruchej wieprzowiny i natychmiast zakochałam się w tym przepisie. Polecam część bułek oprószyć sezamem lub ziarnami czarnuszki. Nie zapomnijcie posmarować okrągłych bułek jajkiem – będą pięknie błyszczały.

bułki przepis

Bułki przepis składniki:

  • 100 ml ciepłej wody (pół sporej filiżanki)
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sproszkowanych drożdży – można użyć też świeżych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 spore filiżanki mąki pszennej (pojemność około 200 ml) – wsypujcie stopniowo najpierw 3 filiżanki, a ostatnią dodajcie ugniatając ciasto rękami
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miękkiego masła

Bułki – składniki

  1. W szklanej misce wymieszać mleko, ciepłą wodę, drożdże oraz cukier – wymieszać i odczekać 5-10 minut. Powstanie drożdżowy zaczyn do bułek.
  2. W międzyczasie do miski blendera lub miksera (ja używam plastikowej końcówki blendera do wyrabiania ciast) włożyć masło, sól i 3 filiżanki mąki – ucierać aż pojawią się maślano – mączne grudki. Można też zagniatać ciasto ręcznie.
  3. Dodać do ciasta drożdżowy zaczyn i jedno jajko, dokładnie połączyć składniki – można blenderem, można ręcznie.
  4. Bardzo wilgotne i luźne ciasto przełożyć do miski – z wyczuciem dodać mąki – ciasto powinno być miękkie, lecz musi udać się formowanie z niego kuli. Gładkie, miękkie, jednolite ciasto przykryć ścierką i pozostawić mi misce na około 1 godzinę. Powinno ładnie podrosnąć.
  5. Podzielić ciasto na 8-10 części i ulepić z nich równe, okrągłe bułeczki. Ułożyć bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki folią spożywczą i ścierką. Zostawić bułki na 1 godzinę – ciasto musi ponownie wyrosnąć.
  6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody. Oprószyć sezamem, makiem lub nasionami czarnuszki – co lubicie.
  7. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wlaną do niego 1 szklanką wody – dzięki temu zabiegowi bułki będą puszyste, delikatne i aksamitne.
  8. Wstawić bułki do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.
  9. Podawać z hamburgerami, pieczonym mięchem lub np. powidłami. Idealne bułki gotowe.
CZYTAJ  Pasta warzywna
ciasto na bułki
Ciasto na bułki
aksamitne bułeczki
Aksamitne bułeczki

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. […] ogórek konserwowy, majonez, kaczup, grillowany boczek, pomidor, karmelizowana cebula, domowe bułki, ser np. cheddar lub inne Wasze ulubione […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *