Pszenne bułki śniadaniowe
Czas przygotowania:
2 godz. 15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
2 godz. 30 min
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Bułki przepis na delikatne, pszenne, lekko maślane idealne bułeczki np. do hamburgerów czy słodkich kanapek np. z konfiturami. Upiekłam te bułki specjalnie do pulled pork – kruchej wieprzowiny i natychmiast zakochałam się w tym przepisie. Polecam część bułek oprószyć sezamem lub ziarnami czarnuszki. Nie zapomnijcie posmarować okrągłych bułek jajkiem – będą pięknie błyszczały.
Bułki przepis składniki:
- 100 ml ciepłej wody (pół sporej filiżanki)
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sproszkowanych drożdży – można użyć też świeżych
- 2-3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 4 spore filiżanki mąki pszennej (pojemność około 200 ml) – wsypujcie stopniowo najpierw 3 filiżanki, a ostatnią dodajcie ugniatając ciasto rękami
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki miękkiego masła
Bułki – składniki
- W szklanej misce wymieszać mleko, ciepłą wodę, drożdże oraz cukier – wymieszać i odczekać 5-10 minut. Powstanie drożdżowy zaczyn do bułek.
- W międzyczasie do miski blendera lub miksera (ja używam plastikowej końcówki blendera do wyrabiania ciast) włożyć masło, sól i 3 filiżanki mąki – ucierać aż pojawią się maślano – mączne grudki. Można też zagniatać ciasto ręcznie.
- Dodać do ciasta drożdżowy zaczyn i jedno jajko, dokładnie połączyć składniki – można blenderem, można ręcznie.
- Bardzo wilgotne i luźne ciasto przełożyć do miski – z wyczuciem dodać mąki – ciasto powinno być miękkie, lecz musi udać się formowanie z niego kuli. Gładkie, miękkie, jednolite ciasto przykryć ścierką i pozostawić mi misce na około 1 godzinę. Powinno ładnie podrosnąć.
- Podzielić ciasto na 8-10 części i ulepić z nich równe, okrągłe bułeczki. Ułożyć bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki folią spożywczą i ścierką. Zostawić bułki na 1 godzinę – ciasto musi ponownie wyrosnąć.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody. Oprószyć sezamem, makiem lub nasionami czarnuszki – co lubicie.
- Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wlaną do niego 1 szklanką wody – dzięki temu zabiegowi bułki będą puszyste, delikatne i aksamitne.
- Wstawić bułki do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.
- Podawać z hamburgerami, pieczonym mięchem lub np. powidłami. Idealne bułki gotowe.
Domowe bułeczki są najsmaczniejsze (:
[…] ogórek konserwowy, majonez, kaczup, grillowany boczek, pomidor, karmelizowana cebula, domowe bułki, ser np. cheddar lub inne Wasze ulubione […]