Buraczki zasmażane ze śmietaną

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

60 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Buraczki zasmażane ze śmietaną to prawdziwa esencja polskiego smaku. Są idealnym dodatkiem do obiadu, nadają mu wyrazistości i koloru. Buraczki są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. Spróbujmy więc przygotować te wyjątkowe buraczki zasmażane ze śmietaną.

Buraczki zasmażane ze śmietaną – składniki

Do przygotowania buraczków zasmażanych ze śmietaną dla 4 osób będziesz potrzebować:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula (opcjonalnie, dla dodatkowego smaku)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany 18% (możesz użyć również śmietanki 30% dla bardziej kremowej konsystencji)
  • Sól i pieprz do smaku

Buraczki zasmażane ze śmietaną – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie buraków: Umyj buraki i ugotuj je w łupinach do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości buraków, ale zazwyczaj wynosi około 40-60 minut). Gdy buraki będą już miękkie, odcedź je i ostudź. Po ostygnięciu obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotowanie zasmażki: Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją drobno i dodaj do zasmażki, smaż do momentu aż cebula zacznie się zezłocić.
  3. Dodanie buraków: Dodaj starte buraki do zasmażki i wymieszaj.
  4. Dodanie śmietany: Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku, mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  5. Podanie: Podawaj buraczki zasmażane ze śmietaną jako dodatek do obiadu. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *