Burgery z placków ziemniaczanych

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Burgery z placków ziemniaczanych


Burgery z placków ziemniaczanych

Burgery z placków ziemniaczanych – składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej roślinny do smażenia
  • bułki do hamburgerów
  • dodatki: sałata, pomidor, ogórek, ser, sosy

Burgery z placków ziemniaczanych – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, oregano i tymianek.
  4. Formuj placki z masy ziemniaczanej, o średnicy około 10 cm i grubości około 1 cm.
  5. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.
  6. Smaż placki ziemniaczane po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Przełóż placki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Rozgrzej bułki do hamburgerów w tosterze lub na suchej patelni.
  9. Na dolnej części bułki umieść placka ziemniaczanego, a następnie dodatki według własnego gustu.
  10. Zamknij burger drugą częścią bułki i podawaj od razu.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *