Carpaccio z surowego łososia
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Carpaccio z łososia to delikatna i elegancka przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Uwielbiam je za smak, konsystencję i niepowtarzalny aromat.
Łososia warto zmrozić na 15 minut przed krojeniem, da się dzięki temu łatwo uzyskać cienkie plasterki ryby. Standardowe dodatki to sok z cytryny, oliwa i kapary.
Bagietka z masłem idealnie komponuje się z carpaccio z łososia, swoją chrupkością przełamuje gładką rybę.
Carpaccio z surowego łososia – składniki
- 200 gramów surowego łososia
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka kaparów
- sól, pieprz
- odrobina parmezanu (choć niekoniecznie)
Carpaccio z surowego łososia – przepis
- Łososia włożyć na 15 minut do zamrażalnika, następnie pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Rozłożyć je na płasko na talerzu.
- Posolić odrobinę rybę i dodać szczyptę pieprzu.
- Skropić sokiem z cytryny i porozkładać kapary.
- Na koniec polać odrobiną oliwy z oliwek i opcjonalnie posypać wiórkami parmezanu.
- Podawać z przypieczoną bagietką z odrobiną masła lub świeżą bułką pszenną. Do carpaccio z łososia doskonale pasuje kieliszek zimnego, białego wytrawnego wina.
Nie przesadźcie z sokiem z cytryny bo mięso ryby się zetnie – a tego nie chcemy. Cytryna ma podkreślić świeżość dania, ale absolutnie nie może być jej za dużo.
Polecam to danie na lekką kolację czy przekąskę – moi goście je uwielbiają. Niewątpliwą zaletą jest też czas przygotowania – 10 minut i gotowe:)