Chili con carne – oryginalna meksykańska receptura
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Chili con carne czyli wołowe mięso mielone z czerwoną fasolą, cebulą, chili, cynamonem i kuminem oraz kolendrą. Całość jest duszona jest w odrobinie czerwonego wina i w pomidorach. Kwint esencja meksykańskiej kuchni. Chili con carne jest przyjemnie rozgrzewające od pikantnej chili. Całość ma bardzo głęboki aromat za sprawą cynamonu, kuminu i nasion kolendry. Podawane z odświeżającym guacamole z awokado i łagodzącą ostrość kwaśną śmietaną to niebo w gębie. Ja moje chili con carne podaję z tortillą i posypuję liśćmi kolendry. Uwielbiam tę sycącą potrawę.
Chili con carne – składniki
- pół kilograma mięsa mielonego z wołowiny
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 świeża czerwona chili lub łyżeczka suszonej (polecam świeżą)
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 laska cynamonu
- chlust sosu Worcestershire
- 1 kostka rosołowa (wołowa)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- puszka czerwonej fasoli (odsączona)
- pęczek świeżej kolendry do posypania na koniec
Chili con carne – przepis
- Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje – cały czas rozdzielając je na drobne kawałki łyżką.
- Wlać pół szklanki wina i powoli gotować aż odparuje.
- W moździerzu ugnieść kumin, pieprz, sól i ziarna kolendry na drobny proszek (ewentualnie użyć mielonych przypraw – ale nie ma nic lepszego od tych samodzielnie ugniatanych)
- Dodać do mięsa pomidory, przecier pomidorowy i posiekane chili, przyprawy: kumin, pieprz, sól, ziarna kolendry i laskę cynamonu.
- Następnie dodać chlust sosu Worcestershire i kostkę rosołową – dusić około godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając – garnek można nieszczelnie przykryć pokrywką.
- Dodać odsączoną czerwoną fasolę i posypać posiekanymi liśćmi kolendry. Dusić jeszcze około 15 minut.
- Serwować z delikatnym sosem z awokado – guacamole, kleksem kwaśnej śmietany i tortillą lub z białym ryżem.