Chleb z oliwkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Chleb z oliwkami – składniki
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 100g oliwek, pokrojonych na kawałki
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Chleb z oliwkami – przepis krok po kroku
- W dużym misie wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciasto za pomocą łyżki drewnianej lub miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą.
- Dodaj pokrojone oliwki (i opcjonalnie bazylię) i kontynuuj mieszanie, aż składniki będą równomiernie rozłożone w cieście.
- Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Umieść ciasto w misie, przykryj ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie zagniataj przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
- Uformuj ciasto w kształt bochenka i umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj chleb ściereczką i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przed umieszczeniem chleba w piekarniku, możesz delikatnie naciąć wierzch nożem, aby uzyskać efekt dekoracyjny.
- Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż stanie się złocisty i wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
- Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.
- Gotowy chleb z oliwkami można podać jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych.