Ciastka z jabłkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciastka z jabłkami


Ciastka z jabłkami

Ciastka z jabłkami – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Ciastka z jabłkami – przepis krok po kroku

  1. W dużym misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. W innym naczyniu ubij masło i cukier na puszystą masę.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do miski z masłem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do miski z masłem i cukrem, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je rozprowadzić.
  6. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i formuj małe kulki, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
  10. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  11. Gotowe ciastka z jabłkami możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do kilku dni.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *