Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego – składniki
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki goździków mielonych
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki śmietanki kremówki
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj puree z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, sól, cukier i brązowy cukier.
- Do mieszanki dodaj olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj krem. W misce wymieszaj serka śmietankowego, cukier puder, ekstrakt waniliowy i śmietankę kremówkę, aż składniki się połączą i krem będzie gładki.
- Gdy ciasto całkowicie ostygnie, pokryj je równomiernie przygotowanym kremem z serka śmietankowego.
- Przed podaniem, schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby krem dobrze się utrwalił.
- Serwuj Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!