Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka)

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka) – składniki

  • 500g puree z dyni
  • 300g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki imbiru

Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka) – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę z solą.
  2. W misce połącz puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól oraz ewentualne przyprawy (gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz, imbir) i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Na stolnicy posypanej mąką uformuj z masy wałek o grubości około 2 cm.
  4. Przekrój wałek na kawałki o długości około 2 cm.
  5. Ugnieć każdy kawałek, aby nadać mu kształt gnocchi (kopytek).
  6. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. Wyjmij gnocchi z wody za pomocą cedzaka.
  8. Podawaj dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka) na talerzach, polane ulubionym sosem i posypane startym serem.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *