Kopytka ze szpinakiem

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kopytka ze szpinakiem


Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem – składniki

  • 500g ziemniaków
  • 200g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki (lub mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego sera (opcjonalnie)
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kopytka ze szpinakiem – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go, osusz i posiekaj.
  3. W dużym naczyniu zgnieć ziemniaki, dodaj szpinak, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Na stolnicy podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Następnie pokrój je na kawałki o kształcie kopytek.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kopytka i gotuj je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  6. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
  7. Odcedź gotowe kopytka i przełóż je na talerz. Polej je podsmażoną cebulą i posyp tartym serem.
  8. Podawaj od razu, ciepłe i smaczne Kopytka ze szpinakiem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *