Ciasto z jeżynami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 5 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ciasto z jeżynami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500g jeżyn (można również użyć innych owoców jagodowych)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do posypania)

Ciasto z jeżynami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Zawinięte w folię spożywczą, wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  5. W międzyczasie umyj jeżyny i osusz je delikatnie na papierowym ręczniku.
  6. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią spód formy do pieczenia.
  8. Na spód ciasta wyłóż jeżyny, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
  9. Posyp jeżyny 2 łyżkami cukru pudru (opcjonalnie, dla dodatkowej słodyczy).
  10. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i pokrój na paski lub foremkami wycinaj ozdoby.
  11. Ułóż paski ciasta na wierzchu jeżyn, tworząc kratkę lub udekoruj ciasto wybranymi foremkami.
  12. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  13. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  14. Przed podaniem posyp ciasto z jeżynami cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *