Tarta z jeżynami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Tarta z jeżynami


Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami – składniki

  • 250g mąki
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500g jeżyn (można również użyć innych owoców jagodowych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: śmietana lub bita śmietana do podania

Tarta z jeżynami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajko, cukier i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Zawinięte w folię, wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj jeżyny i osusz je na papierowym ręczniku.
  4. W osobnej misce wymieszaj jeżyny, mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z cytryny i cynamon.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  7. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do brzegów.
  8. Na wierzch ciasta równomiernie rozłóż przygotowaną masę z jeżynami.
  9. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
  10. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Podawaj tarta z jeżynami samodzielnie lub z dodatkiem śmietany lub bitej śmietany.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *