Tarta z jabłkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tarta z jabłkami – składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła (można użyć margaryny jako alternatywy)
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1kg jabłek (najlepiej użyć odmiany Granny Smith)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Tarta z jabłkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, 1 jajko i cukier, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Zawinięte w folię, odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Wymieszaj jabłka z cynamonem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3mm i wyłóż nią dno formy do tarty.
  8. Na ciasto w formie wyłóż przygotowane jabłka.
  9. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski, a następnie ułóż je na wierzchu jabłek, tworząc kratkę.
  10. Ubij pozostałe 2 jajka i posmaruj nimi wierzch tarty.
  11. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
  12. Wyjmij tarta z jabłkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *