Tarta z rabarbarem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tarta z rabarbarem – składniki

  • 250g mąki
  • 125g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki miodu (alternatywnie: syrop klonowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tarta z rabarbarem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajko i cukier, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przygotuj rabarbar, obierając go i krojąc na kawałki o długości około 2 cm.
  3. W rondlu podgrzej miód (lub syrop klonowy) i dodaj do niego kawałki rabarbaru. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar zmięknie.
  4. Dodaj cynamon do rabarbaru i dokładnie wymieszaj.
  5. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
  6. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając je do dna i boków.
  7. Na wierzch ciasta wyłóż przygotowany rabarbar.
  8. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Serwuj tarta z rabarbarem na ciepło lub po schłodzeniu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *