Ciasto z morelami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z morelami


Ciasto z morelami

Ciasto z morelami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g moreli (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto z morelami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce utrzyj masło (lub margarynę) z cukrem, aż masa będzie puszysta.
  3. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki i proszku do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
  6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  8. Rozłóż morele równomiernie na wierzchu ciasta.
  9. Posyp morele cukrem pudrem.
  10. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Podawaj ciasto z morelami na ciepło lub na zimno, posypane dodatkowym cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *