Racuchy drożdżowe z morelami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Racuchy drożdżowe z morelami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 10-12 moreli
  • olej do smażenia

Racuchy drożdżowe z morelami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i cukier.
  2. Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć.
  4. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj roztopione masło i szczyptę soli. Wymieszaj.
  5. Do ciasta drożdżowego dodaj przygotowaną mieszankę jajeczno-masłową i ponownie wymieszaj.
  6. Odstaw ciasto na kolejne 30 minut, aby drożdże mogły ponownie wyrosnąć.
  7. Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  8. Na patelni rozgrzej olej.
  9. Do gorącego oleju wrzucaj łyżką porcje ciasta, na każdej porcji umieszczając połówkę moreli.
  10. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
  11. Gotowe racuchy drożdżowe z morelami podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *