Naleśniki z morelami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Naleśniki z morelami – składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 200g moreli (można użyć również innych owoców sezonowych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Naleśniki z morelami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól, cukier i olej, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste.
  5. Przełóż usmażone naleśniki na talerz i przykryj, aby się nie wystudziły.
  6. W międzyczasie, na małej patelni rozpuść masło.
  7. Dodaj morele i posyp je cukrem pudrem.
  8. Smaż morele na małym ogniu przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko karmelizowane.
  9. Nałóż smażone morele na jedną stronę naleśnika, a następnie zwiń go w rulon.
  10. Powtarzaj ten proces dla pozostałych naleśników.
  11. Podawaj na ciepło, posypane dodatkowym cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *