Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 15 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, do zagęszczenia soku z rabarbaru)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozłóż na nim połowę ciasta.
  4. W drugiej misce wymieszaj rabarbar, cukier i ewentualnie mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyłóż mieszankę rabarbaru na ciasto w formie.
  6. Posyp resztą ciasta zrobioną wcześniej kruszonką.
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Podawaj ciasto z rabarbarem i kruszonką na ciepło lub na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *