Ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na dnie.
  3. W osobnej misce wymieszaj rabarbar, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Rozłóż mieszankę rabarbaru na cieście, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  5. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Podawaj ciasto z rabarbarem na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *