Placek z rabarbarem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placek z rabarbarem – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Placek z rabarbarem – przepis krok po kroku

  1. W dużym misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Dodaj roztopione masło, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. W drugiej misce wymieszaj rabarbar, cukier brązowy i cynamon.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  5. Na dnie prostokątnej formy do pieczenia wyłóż połowę ciasta.
  6. Na ciasto równomiernie rozłóż przygotowany rabarbar.
  7. Przykryj rabarbar resztą ciasta.
  8. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż placek nabierze złocistego koloru.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawaj placek z rabarbarem na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *