Placek lotaryński

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

35 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

francuska

Dzisiaj zanurzamy się w tradycji Francji, dokładniej w regionie Lotaryngii, aby odkryć sekret jednego z najbardziej znanych ciast – placka lotaryńskiego. Ten klasyczny francuski placek to prawdziwy raj dla miłośników deserów.

Placek lotaryński – składniki

Na placek lotaryński potrzebujemy następujących składników:

  • 1 gotowe ciasto kruche (możesz także zrobić własne ciasto, używając swojego ulubionego przepisu)
  • 4 duże świeże brzoskwinie (można zastąpić konserwowymi brzoskwiniami lub innymi owocami sezonowymi)
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym dla lżejszej wersji)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Placek lotaryński – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania owoców. Brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Ciasto kruche wyłóż na spód formy do pieczenia, dokładnie przylegając do krawędzi. Ułóż plasterki brzoskwin na cieście.
  3. W misce zmiksuj jajka, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż składniki się połączą.
  4. Wylej powstałą masę na brzoskwinie na cieście kruchym. Upewnij się, że masa pokrywa wszystkie owoce.
  5. Wstaw placek lotaryński do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto stanie się złote i nadzienie stężeje.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *