Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500g śliwek
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż połowę ciasta na dno formy i równomiernie rozprowadź.
  6. Na ciasto ułóż śliwki, posypując je cukrem waniliowym.
  7. Na wierzch śliwek wyłóż resztę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
  8. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto ze śliwkami i kruszonką z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawaj ciasto ze śliwkami i kruszonką na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *