Delikatne policzki wołowe

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

2 godz. 30 min

Łączny czas:

2 godz. 45 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

międzynarodowa

Delikatne policzki wołowe

Policzki wracają do łask – przyrządzicie z nich gulasz o wyrazistym aromacie – koniecznie podlejcie je czerwonym winem – zyskają głębię. Długo duszone policzki wołowe będą rozpadały się pod delikatnym dotknięciem widelca – świetne danie, żeby się popisać.

Policzki wołowe składniki:

  • 600-700 gramów policzków wołowych
  • 300 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • ziele angielski
  • liście laurowe
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej
  • skrobia kukurydziana lub ziemniaczana

Policzki wołowe przepis

  • Policzki należy umyć, oczyścić i wysuszyć. Mięso dzielimy w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości (każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół). Przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem.
  • Na żeliwnej lub stalowej patelni bardzo mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na dużym ogniu smażymy policzki po kilka minut z każdej ze stron – żeby dobrze zamknąć mięso. Po usmażeniu przekładamy mięso do garnka, w którym będziemy dusić mięso.
  • Na patelni po smażeniu mięsa (nie myjemy patelni!) smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – całość może się lekko przypalić.
  • Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino i dokładnie mieszamy całość odskrobując przypalone kawałki z patelni, w ten sposób wydobędziemy pełen smak do sosu.
  • Zawartość patelni wlewamy do garnka z policzkami oraz dopełniamy bulionem wołowym. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i wstawiamy całość na mały ogień. Dusimy mięso pod lekko uchyloną pokrywką około 2 godziny.
  • Po 2 godzinach duszenia dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa – pietruszkę, seler oraz marchewkę. Dusimy kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Delikatnie wyjmujemy policzki wołowe łyżką cedzakową na talerz, a zawartość garnka (sos z warzywami) redukujemy na dużym ogniu przez 5-7 minut. Smak sosu musi być bardzo intensywny, sos powinien zredukować się do około 2/3 objętości.
  • Na koniec zagęszczamy sos skrobią kukurydzianą (łyżeczka lub dwie) rozpuszczoną w zimnej wodzie. Po wlaniu zawiesiny do sosu mieszamy całość i gotujemy do uzyskania lekko gęstego, bardzo esencjonalnego winno-warzywnego sosu.
  • Na koniec policzki wkładamy do sosu i podgrzewamy delikatnie całość.
  • Policzki wyśmienicie smakują z pure ziemniaczanym lub pure z warzyw – np. selera lub kalafiora.
CZYTAJ  Kisiel z jeżyn

aromatyczne policzki wołowe

3.4/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

4 komentarze

  1. Jej, nie wiedziałam, że można zaserwować takie danie. Zajrzałam na przepis z ciekawości, bo sama jeszcze nie wiem, czy miałabym odwagę spróbować. Danie jakoś bardzo pospolite nie jest 🙂

    • Policzki wołowe są przepyszne! Najbardziej delikatne duszone mięso wołowe. Naprawdę polecamy, bo warto spróbować!

  2. Dla mnie wygląda to jak naleśnik w czekoladzie, więc pewnie byłbym zdziwiony, gdyby nie powiedziano mi w restauracji, co to takiego jest naprawdę. Wygląda przyzwoicie i smakowicie, to przyznaję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *