Delikatne policzki wołowe
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
2 godz. 30 min
Łączny czas:
2 godz. 45 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
międzynarodowa
Delikatne policzki wołowe
Policzki wracają do łask – przyrządzicie z nich gulasz o wyrazistym aromacie – koniecznie podlejcie je czerwonym winem – zyskają głębię. Długo duszone policzki wołowe będą rozpadały się pod delikatnym dotknięciem widelca – świetne danie, żeby się popisać.
Policzki wołowe składniki:
- 600-700 gramów policzków wołowych
- 300 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- ziele angielski
- liście laurowe
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej
- skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
Policzki wołowe przepis
- Policzki należy umyć, oczyścić i wysuszyć. Mięso dzielimy w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości (każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół). Przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem.
- Na żeliwnej lub stalowej patelni bardzo mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na dużym ogniu smażymy policzki po kilka minut z każdej ze stron – żeby dobrze zamknąć mięso. Po usmażeniu przekładamy mięso do garnka, w którym będziemy dusić mięso.
- Na patelni po smażeniu mięsa (nie myjemy patelni!) smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – całość może się lekko przypalić.
- Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino i dokładnie mieszamy całość odskrobując przypalone kawałki z patelni, w ten sposób wydobędziemy pełen smak do sosu.
- Zawartość patelni wlewamy do garnka z policzkami oraz dopełniamy bulionem wołowym. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i wstawiamy całość na mały ogień. Dusimy mięso pod lekko uchyloną pokrywką około 2 godziny.
- Po 2 godzinach duszenia dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa – pietruszkę, seler oraz marchewkę. Dusimy kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Delikatnie wyjmujemy policzki wołowe łyżką cedzakową na talerz, a zawartość garnka (sos z warzywami) redukujemy na dużym ogniu przez 5-7 minut. Smak sosu musi być bardzo intensywny, sos powinien zredukować się do około 2/3 objętości.
- Na koniec zagęszczamy sos skrobią kukurydzianą (łyżeczka lub dwie) rozpuszczoną w zimnej wodzie. Po wlaniu zawiesiny do sosu mieszamy całość i gotujemy do uzyskania lekko gęstego, bardzo esencjonalnego winno-warzywnego sosu.
- Na koniec policzki wkładamy do sosu i podgrzewamy delikatnie całość.
- Policzki wyśmienicie smakują z pure ziemniaczanym lub pure z warzyw – np. selera lub kalafiora.
Jej, nie wiedziałam, że można zaserwować takie danie. Zajrzałam na przepis z ciekawości, bo sama jeszcze nie wiem, czy miałabym odwagę spróbować. Danie jakoś bardzo pospolite nie jest 🙂
Policzki wołowe są przepyszne! Najbardziej delikatne duszone mięso wołowe. Naprawdę polecamy, bo warto spróbować!
Dla mnie wygląda to jak naleśnik w czekoladzie, więc pewnie byłbym zdziwiony, gdyby nie powiedziano mi w restauracji, co to takiego jest naprawdę. Wygląda przyzwoicie i smakowicie, to przyznaję.
zrobiłam. zapach obłędny. smak również!