Domowy kisiel z winogron

Czas przygotowania:

2 godz. 20 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

3 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Domowy kisiel z winogron – składniki

  • 500g winogron (można użyć również innych owoców jagodowych)
  • 2 łyżki cukru (lub dowolnego słodzika)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić mąką kukurydzianą)
  • 500ml wody

Domowy kisiel z winogron – przepis krok po kroku

  1. Winogrona dokładnie umyj i usuń z nich pestki.
  2. W rondlu wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z cukrem.
  3. Do mąki dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  4. Dodaj winogrona do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  5. Gdy kisiel osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  6. Przełóż kisiel do miseczek i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  7. Podawaj Domowy kisiel z winogron schłodzony, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

Domowy kisiel z winogron to idealne danie na letnie dni. Świeże winogrona nadają mu naturalną słodycz, a dodatek bita śmietana lub lodów sprawia, że staje się jeszcze bardziej apetyczny. Możesz również eksperymentować z innymi owocami jagodowymi, takimi jak maliny czy borówki, aby uzyskać różnorodne smaki. Domowy kisiel z winogron to prosty i smaczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2793

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *