Kisiel z jeżyn

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kisiel z jeżyn


Kisiel z jeżyn

Kisiel z jeżyn – składniki

  • 500g jeżyn
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500ml wody
  • sok z 1 cytryny

Kisiel z jeżyn – przepis krok po kroku

Aby przygotować pyszny kisiel z jeżyn, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Jeżyny dokładnie umyj i osącz.
  2. W rondlu wymieszaj cukier i mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj wodę i sok z cytryny, a następnie zagotuj.
  4. Gdy mieszanina zacznie się zagęszczać, dodaj jeżyny.
  5. Mieszaj całość przez około 5 minut, aż jeżyny zmiękną i kisiel zgęstnieje.
  6. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw kisiel do ostygnięcia.
  7. Przełóż kisiel do miseczek i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  8. Serwuj kisiel z jeżyn na zimno, możesz go również udekorować świeżymi jeżynami.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym Kisielem z jeżyn!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *