Domowy krem orzechowo czekoladowy
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Domowy krem orzechowo czekoladowy – składniki
- 200g czekolady gorzkiej
- 100g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 100g mąki
- 100g orzechów włoskich
- opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego
Domowy krem orzechowo czekoladowy – przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ostudź.
- W osobnym naczyniu rozpuść masło.
- W misce wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
- Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę do miski z jajkami i cukrem, dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
- Posiekaj orzechy włoskie na drobne kawałki i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący, a środek wilgotny.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Podawaj krem orzechowo czekoladowy na ciepło lub po wystudzeniu, możesz go również udekorować bitą śmietaną lub posypką czekoladową.