Domowy krem orzechowo czekoladowy

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Domowy krem orzechowo czekoladowy – składniki

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 100g mąki
  • 100g orzechów włoskich
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo czekoladowy – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ostudź.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
  3. W misce wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
  4. Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę do miski z jajkami i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
  6. Posiekaj orzechy włoskie na drobne kawałki i dodaj do ciasta, wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący, a środek wilgotny.
  9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  10. Podawaj krem orzechowo czekoladowy na ciepło lub po wystudzeniu, możesz go również udekorować bitą śmietaną lub posypką czekoladową.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *