Drożdżówki z jabłkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Drożdżówki z jabłkami


Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie: cynamon, cukier puder do posypania

Drożdżówki z jabłkami – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i rozczyn z drożdży. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm.
  5. Na każdym placku ułóż kawałki jabłek, posyp cynamonem i zwiń ciasto, tworząc drożdżówki w kształcie rogalików.
  6. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je na około 15 minut, aby ponownie podrosły.
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz drożdżówki z jabłkami przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż staną się złociste.
  8. Po upieczeniu, posyp drożdżówki z jabłkami cukrem pudrem i podawaj ciepłe.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *