Dżem truskawkowy
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy – składniki
- 1 kg truskawek
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka żelatyny
Dżem truskawkowy – przepis krok po kroku
- Przygotuj truskawki, usuwając szypułki i dokładnie je płucząc.
- W dużym garnku umieść truskawki, cukier i sok z cytryny.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Gdy truskawki zaczną puścić sok, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
- Jeśli chcesz, aby dżem miał gęstszą konsystencję, możesz dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj dokładnie.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż dżem zgęstnieje.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw dżem do ostygnięcia.
- Przełóż dżem do czystych słoików, szczelnie je zakręć i odwróć do góry dnem, aby utworzyć próżnię.
- Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Teraz możesz cieszyć się domowym dżemem truskawkowym na kanapce, wypiekach lub jako dodatek do deserów!