Ekspresowa zupa krem z porów
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Ekspresowa zupa krem z porów – składniki
- 2 duże pora
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Ekspresowa zupa krem z porów – przepis krok po kroku
- Por, cebulę i ziemniaki dokładnie umyj. Por pokrój w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj pokrojone pora i cebulę, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zblenduj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub w blenderze kielichowym.
- Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj gorącą zupę krem z porów, posypaną posiekaną natką pietruszki jako dekorację.
Ekspresowa zupa krem z porów to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Delikatny smak porów w połączeniu z kremową konsystencją zupy sprawiają, że jest to idealne danie na chłodne dni. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak grzanki czy chrupiący boczek, aby nadać zupie dodatkowego smaku i tekstury. Spróbuj tej przepysznej zupy już dziś!