Falafel

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Przepis na Falafel


Falafel to popularne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z pikantnych kuleczek z ciecierzycy. Jest to idealna opcja dla wegetarian i wegan, ale smakuje równie dobrze dla miłośników mięsa. Falafel jest pyszny samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, kanapek lub wrapsów.

Falafel – składniki

  • 500g suchej ciecierzycy
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 pęczek świeżej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki
  • Olej do smażenia

Alternatywnie, można dodać do masy falafela również przyprawy takie jak kurkuma, imbir czy chili, aby nadać mu dodatkowego smaku i pikantności.

Falafel – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu namocz ciecierzycę przez co najmniej 12 godzin. Następnie odcedź i osusz.
  2. Przełóż ciecierzycę do blendera lub robota kuchennego. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę, kumin, kolendrę, sól, pieprz, czerwoną paprykę i sodę oczyszczoną. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  3. Przenieś masę falafela do miski i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Formuj małe kulki z masy falafela, o średnicy około 3 cm.
  5. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  6. Smaż falafel na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty na każdą stronę.
  7. Wyjmij smażone falafel z oleju i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Podawaj gorące falafel z sosem tahini, hummusem lub jogurtem naturalnym. Możesz również podać je wewnątrz chleba pita z sałatką i ulubionymi dodatkami.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszne falafel, możesz cieszyć się tym smacznym daniem w domowym zaciszu. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *